Unity of Gnome Shell?

De beslissing van Ubuntu om niet onverkort met Gnome 3 te werken heeft nogal wat los gemaakt. Iets wat natuurlijk heel eigen is in ‘Linux land’. Want hoeveel distributies en desktop omgevingen ontlenen niet hun ontstaansrecht uit onvrede over het een of ander?

Tot voor kort moest je als Gnome gebruiker kiezen tussen Gnome 3 of Ubuntu’s Unity. Met de aanstaande komst van Linux Mint 12 komt daar een alternatief bij. Hun zogenaamde Mint Gnome Shell Extensions (MGSE) komen bovenop een Gnome 3 Shell te liggen. Dat levert (naar keuze) een extra panel op, een menu applicatie én een vensterlijst.

Op Digiplace is al een artikel geschreven over deze oplossing en de ervaringen met deze opzet waren zeker ook positief te noemen.

Inmiddels verschijnen er artikelen waaruit zou moeten blijken dat Ubuntu marktaandeel aan het verliezen is. Als bron van deze bewering worden de cijfers van Distrowatch erbij gehaald.

Ik vraag mij dan af in hoeverre deze cijfers een betrouwbare bewering kunnen onderbouwen. Een aantal jaren geleden was het bijvoorbeeld PCLinuxOS al eens gelukt om de 1e plaats over te nemen. Waarschijnlijk heeft toentertijd niemand gedacht dat PCLinuxOS op dat moment ook de meest gebruikte distributie was geworden.

Unity

De vraag welke omgeving de meeste gebruikers gaat krijgen blijft natuurlijk wel interessant. Dankzij dit  filmpje over multitasking onder Untiy én een uitstekend artikel over Unity op Leo Cardinaals Weblog ben ik weer terug bij Unity.

Daarbij roep ik zeker niet dat dit een keuze voor altijd gaat worden. Maar ik geloof wel dat ik mijn eigen vooroordelen over Unity even terzijde moet schuiven en het gewoon een betere kans moet geven.

Daarbij word ik geholpen doordat ik de starter heb verkleind. Daardoor kan ik veel meer applicaties kwijt dan bij de standaard instellingen. Ook ben ik blij dat ik inmiddels de mogelijkheid heb gekregen om de temperatuur van mijn CPU’s in de gaten te houden.

Naarmate er meer van dit soort oplossingen beschikbaar komen wordt Unity steeds handiger in gebruik. Daarom ben ik dan ook erg nieuwsgierig wat er gaat komen bij de release van Ubuntu 12.04. Want die release gaat straks maar liefst 5 jaar ondersteund worden voor op de desktop! Ik zie de toekomst van Ubuntu wel met vertrouwen tegemoet.

6 gedachten over “Unity of Gnome Shell?”

  1. Goed om te zien, ik roep het al tijden: als je Unity gebruikt zoals de designers in gedachten hadden, werkt echt enorm fijn, met name de Super+shortcuts, die ik echt mis als ik in een willekeurig niet-Unity-systeem zit.

    1. Ik miste heel erg de CTRL-ALT 4, 6 etc. shortcuts. Dat is zo makkelijk om twee vensters snel naast elkaar te krijgen. 😉

      1. Klopt, ook dat is erg handig. Vreemd genoeg doe ik dat eigenlijk wel weer vaak met de muis, maar iig goed gejat van Windows 🙂

  2. De cijfers van distrowatch werden in het verleden altijd gebruikt om aan te geven dat Ubuntu het meest populair was. Dus om nu te stellen dat dit niet zo is, is dan ook niet juist. En PCLinuxOS was in die tijd ook populair, dus ik denk dat de cijfers wel redelijk waar zijn.
    Het geeft aan dat een grote groep gebruikers niet tevreden zijn over Unity, Gnome-shell. En ik kan daar heel goed in meegaan, zowel bij Unity als bij Gnome-shell krijg ik het idee dat het ontworpen is voor tablets. En niet alleen in Linux land is dit zo, kijk maar naar OSX Lion die Ios elementen krijgt, waar eigenlijk geen gebruiker wat aan heeft, en straks de nieuwe Windows 8 met Metro.

    Ik denk dat Gnome gewoon de Gnome 2 interface had moeten houden, want luidt de uitspraak niet: ‘if it ain’t broke don’t fix it’

    En in zowel Unity als Gnome-shell zie ik geen dingen waarvan ik zeg, jeetje dat heb ik gemist (shortscuts zijn van alle tijden 😉 ).

  3. Ziet er goed uit deze post, handige tips. Denk dat ik die Unity nog steeds ga vergeten en nieuwe Linux Mint 12 ga installeren en dan heel misschien een paar van die applets ga proberen. Ben zelf wel redelijk snel tevreden als iets voor mij logisch in elkaar zit (Gnome 2).

    Alt-Tab for president! 😛

  4. Tja, die post van Leo Cardinaals is erg handig, maar geeft tevens aan dat de belangrijkste Linux distro weer een behoorlijk steile learning curve met zich meebrengt. Ik kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld ouderen al die keyboard shortcuts en aplicatienamen die je in de Dash moet typen gaan onthouden. Het lijkt de Max geheugentrainer wel 😉 Linux wordt op deze manier weer meer iets voor de tech-user. Persoonlijk ben ik klaar met Unity en zit nu op een testsyteem met Debian Wheezy / XFCE. Alle toepassingen binnen handbereik in the blink of an eye. De toepassingen zijn recenter dan die in de LTS 10.04 repo’s en PPA’s. Als het stabiel blijft is dit alles wat ik nodig heb.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven