In het tevreden wereldje van Puppy Linux liefhebbers is commotie ontstaan over het voortbestaan van de populaire distributie. Aanleiding is een blogbericht van oprichter en hoofdontwikkelaar Barry Kauler waarin hij aankondigt zich zoetjesaan uit het project terug te willen trekken en het roer over te willen dragen aan capabele communityleden. In een tweede post geeft hij wat meer details en noemt het eind van dit jaar als streefdatum. Uit de geschrokken reacties van de community blijkt overduidelijk hoe geliefd Barry Kauler is.
De gepensioneerde Australische professor kwam in juni 2003 met de eerste release van Puppy Linux. Versie 0.1 was niet gebaseerd op andere distributies, maar opgebouwd rondom de Linuxkernel en dus een uniek op zichzelf staand project. Zijn streven was om een gebruiksvriendelijk systeem voor beginners te ontwerpen, dat vooral op oude hardware kon draaien. Hij introduceerde met het bestand “pup_save.3fs” de mogelijkheid om instellingen, geïnstalleerde programma’s en andere veranderingen aan het systeem te bewaren, zodat deze bij een volgende start van de live-CD meteen beschikbaar zouden komen en er geen noodzaak was om Puppy op de harde schijf te installeren. Door het geheel in het RAM-geheugen te laden ontstond een zeer snel systeem.
Rondom Barry vormde zich al snel een gemeenschap van enthousiaste gebruikers en ontwikkelaars. Alhoewel het voornamelijk om de originele Puppy draaide verschenen er in de loop van de tijd ook vele varianten. Puppy’s met KDE, Xfce, Games en zelfs Compiz Fusion. Grafpup, gericht op grafische programma’s, scheidde zich af en ging als distro onder eigen beheer verder.
Puppy is in Linuxkringen niet geheel onomstreden doordat de gebruiker voortdurend als root werkt, hetgeen een veiligheidsrisico zou kunnen betekenen. Aangezien Puppy gewoonlijk alleen vanaf de live-CD gestart wordt is dit risico gering volgens de professor. Hij zegt daar het volgende over:
“Every time you boot Puppy, it’s almost as though you have done a fresh install, as the entire filesystem except your personal data is reinstalled from two files, initrd.gz and pup_xxx.sfs. Yes, a virus could hypothetically get into your pup_save.3fs file, but we can flush that out when doing a version upgrade or by doing a simulated version upgrade. Logging in as non-root does not prevent your personal files from getting infected.”
Inmiddels zijn we aanbeland bij Puppy Linux 4.00, codenaam Dingo, en is releasekandidaat 4.01 klaar om getest te worden. Mogelijk wordt dit de laatste versie waar Barry de volledige zeggenschap over heeft. Hij wil zich in de nabije toekomst vooral gaan bezighouden met EVE, een piepklein tekenprogramma voor Windows om vectorafbeeldingen mee te bewerken. EVE zal dan na verloop van tijd ook voor Linux uitkomen.
Hoe het verder zal gaan met de ontwikkeling van Puppy’s succesformule ligt nog in het verschiet. Door het karakter van open source-projecten is het voortbestaan van een distributie gelukkig wel gewaarborgd, maar zal Puppy zonder Barry Kauler’s inbreng nog ooit hetzelfde zijn?