Ubuntu heeft haar nieuwe logo en huisstijl openbaar gemaakt. Met de introductie van Ubuntu 10.4 zal dit nieuwe thema worden geïntroduceerd.
The new style of Ubuntu is driven by the theme “Light”. We’ve developed a comprehensive set of visual guidelines and treatments that reflect that style, and are updating key assets like the logo accordingly. The new theme takes effect in 10.04 LTS and will define our look and feel for several years.
Het ziet er inderdaad prachtig uit. Maar wat wel heel erg opvalt is de combinatie van stijlelementen die ook onder Apple’s OSX prominent aanwezig zijn. En dan doel ik op de kleur van het bureaublad én de plaatsing van de venster knoppen. Vergelijk b.v. deze twee plaatjes:
vs
De verandering van de venster knoppen is natuurlijk de meest in het oog springende wijziging. Maar vergeet niet dat je onder Gnome zelf kan bepalen waar je die knoppen wilt hebben. Dat kan namelijk met behulp van gconf-editor. (Onder /apps/metacity/general kan de button layout worden aangepast).
Maar voor de rest heeft Ubuntu natuurlijk een unieke eigen stijl. Dat is altijd zo geweest en dat zal ook wel zo blijven. De eerste indruk is in ieder geval erg goed. Kijk voor veel meer voorbeelden op de wiki van Ubuntu ‘Brand’.
Ondanks dat je de instellingen uiteraard zelf kunt aanpassen, vind ik de beslissing om de vensterknoppen standaard naar links te verplaatsen echt niet relaxed. Voor de rest ziet het er wel fraai uit, logo was al herkenbaar maar werd wel wat gedateerd.
Inmiddels is dit screenshot van een andere developer geruststellend te noemen 🙂
http://blog.dustinkirkland.com/2010/03/ubuntus-new-themes-and-byobu.html
Die vergelijking met Apple vind ik niet helemaal nodig, zitten toch nog genoeg verschillen tussen. Vind het heel mooi geworden! Vond alleen zelf het oude logo iets mooier. Maar is wennen denk ik.
Er zitten gelukkig heel veel verschillen tussen Apple en Ubuntu zou ik willen toevoegen. Maar een opvallend onderscheid van Apple ten opzichte van zowel Windows als Linux (Gnome/KDE/XFCE) is de plaatsing van de vensterknoppen aan de linkerkant van het venster. Door die eigenschap over te nemen en te combineren met een paars bureaublad vond ik een opvallend statement.
Overigens gebruik altijd mijn eigen voorkeur voor wallpaper en theme, dus wat Ubuntu gebruikt kan mij niet zo heel erg boeien.
Ik ben het met Ronald eens. Theme ziet er zeer netjes uit maar waarom die knoppen naar de linkerkant.. Ik denk wel dat dit theme de mainstream wat meer aanspreekt. Bruin is niet echt de meest gangbare kleur :-)). Oude logo vond ik daarentegen wel mooier! Ik kijk echt uit naar 10.04.. Ubuntu wordt steeds meer een rock solid product!
Persoonlijk had ik mijn knoppen al aan de linkerkant gezet (zonder dat ik me daarbij realiseerde dat dit in OS X ook het geval was), omdat dit nou eenmaal een stuk logischer is. De vensters worden links uitgelijnd, dus door de knoppen links te doen betekent dit dat ze bij nieuw geopende programma’s altijd op dezelfde positie staan. (Aan de andere kant heb ik af en toe een heel irritante bug die een enkele klik als twee kliks registreert, wat er dan dus toe zou kunnen leiden dat ik ook een ander programma afsluit, maar goed.) Wat ik overigens niet begrijp, is dat de Afsluiten-knop niet helemaal links staat, omdat die toch het vaakst wordt gebruikt en de meest linker knop het makkelijkst te bereiken is…
Het thema zit nog niet eens in Lucid bija mij, de wallpaper wel. Van wat ik gezien aan screenshots van Canonical medewerkers zitten de knoppen op windeco’s gewoon rechts ( http://1.bp.blogspot.com/_-mej0A6dVeU/S48tDSkOxlI/AAAAAAAAAy8/1u-xFdIh92E/s1600-h/light.png).
je kan de thema’s hier downloaden:
Themes: https://launchpad.net/ubuntu/+source/light-themes/0.1.5.2/+build/1543652/+files/light-themes_0.1.5.2_all.deb
Icons: http://launchpadlibrarian.net/40195509/ubuntu-mono_0.0.6_all.deb
je moet wel de icons als eerste installeren is nml een afhankelijkheid van de themes. (zie ook http://www.omgubuntu.co.uk/2010/03/new-ubuntu-1004-themes-released.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+d0od+%28Omg!+Ubuntu!%29)