Soms lijkt het wel of de geschiedenis zich aan het herhalen is. In oktober 2005 maakte ik de overstap van Mandriva naar Ubuntu. Ik had daar toentertijd een poos tegen aan zitten te hikken maar heb nooit spijt gehad van die beslissing. Integendeel! Maar een nieuwsgierige geest blijft natuurlijk kriebelen en vanuit een virtualbox sessie zag ik Mandriva 2009.1 RC zich uitstekend presenteren. Het werd dus tijd om die beslissing van toen weer eens te toetsen aan de actualiteit.
Laat ik maar beginnen met de conclusie: Ik blijf trouw aan Ubuntu. Maar die beslissing verdient natuurlijk wel een toelichting.
Mandriva 2009.1 (release candidate)
Laat ik meteen vermelden dat Mandriva een uitstekende indruk op mij heeft gemaakt. Dat begint al bij het installeren van Mandriva. Het ziet er natuurlijk heel anders uit dan dat je van Ubuntu gewend bent. Bij het partitioneren moet je even goed uitkijken, maar de opties spreken op zich voor zich zelf. Daarom kon ik mijn root en /home ext4 partities eenvoudig omzetten naar ext3 en een bestaande data partitie gewoon behouden en opnieuw laten aankoppelen. Ook leuk is de manier waarop de live installer je hardware scant en op basis daarvan je de optie geeft om bepaalde hardware ondersteuning niet mee te installeren. (niet voor gekozen overigens)
Als je eenmaal de installatie hebt weten te af te ronden start Mandriva met haar eigen thema op. Fraai, maar niet mijn persoonlijke keuze. Maar dat heb ik onder Ubuntu net zo goed. Updates draaien gaat ook prima en opvallend is dat NVIDIA al geïnstalleerd blijkt te zijn.
Wel krijg ik onder nvidia-settings een foutmelding “Unable to load X Server Display Configuration page: Dynamic TwinView is disabled on screen 0”. Dat lijkt mij relatief eenvoudig op te lossen in je /etc/X11/xorg.conf. Overigens zie ik ook onder Mandriva dat de schermvoorkeuren van Gnome mijn scherm niet wil herkennen hoewel de verversing hier wel goed staat ingesteld.
Aangenaam verrast was ik door de grote hoeveelheid beschikbare software. Ik was in staat om bijna al mijn favoriete programma’s vanuit de standaard (!) repo’s te installeren (ik miste overigens wel Prism en Gwibber) Door gebruik te maken van easyurpmi of de urpmi configuratietool van Mandrivaclub.nl heb je snel ook extra bronnen toegevoegd. Die laatste zijn ook nodig als je gebruik wil maken van zgn. non-free pakketten. Standaard zal Mandriva b.v. codecs aanbieden die je mag kopen via Fluendo. Maar dat verschilt niet zo erg van Ubuntu waar feitelijk een soortgelijke situatie aanwezig is. Met behulp van de zgn. PLF packages kan je onder Mandriva bijna alles laten functioneren.
Andere opvallende verschillen is de standaard aanwezigheid van een Gnome splash screen die onder Ubuntu is verdwenen. Ook een prachtige default screensaver valt snel op. Het mag ook gezegd worden dat de Nederlandse vertaling van Gnome erg goed is verzorgd.
Ubuntu?
Tot zover een enthousiast verhaal. Waarom dan toch voor Ubuntu blijven kiezen? Daarvoor moet ik terug naar een eerder gestelde vraag of het nou gaat om Gnome of om de daaronder liggende distributie. Anders gezegd: is Gnome onder Mandriva nou zoveel anders dan onder Ubuntu? Het antwoord is nee. Daar zit niet zoveel verschil in. En dan kijk je dus verder naar essentiële verschillen die er toe doen. En die zijn er.
Ik vond het b.v. onder Mandriva heel veel ingewikkelder om mijn HP Photosmart C5180 te laten werken. Inclusief de scanner! Mandriva heeft dan weliswaar een prachtig en uniek Control Center, maar zonder die toeters en bellen laat Ubuntu zien dat het ook goed kan. Of beter!
Een groter probleem is het laten functioneren van mijn Hauppauge PVR 150 kaart. Die gebruik ik om naar kabeltelevisie te kunnen kijken. Die krijg je niet zonder meer aan de praat onder Mandriva. En dat is een bekend fenomeen. Ach..als je jezelf moeite getroost komt het vast wel goed, maar waarom zo lastig als het makkelijk kan? Onder Ubuntu is het installeren van ivtv-utils genoeg om alles aan de praat te krijgen.
Als ik dan alles overzie kan ik alleen maar roepen dat Mandriva een prachtige distibutie is. Maar dat het gemak van Ubuntu, in combinatie met de daarin door mij opgedane ervaringen mij niet heeft doen besluiten om weer de “Mandriva way in doing things” uit te voeren. Een zwaktebod, misschien, maar voor mij staat het wederom vast: Ubuntu is op de desktop vooralsnog niet makkelijk te verslaan.
Zwak verhaal , sorry.
Dank je voor het vertalingencompliment =)
Als het goed is dan biedt Mandriva naast Fluendo ook de PLF-codecs aan op het moment dat je die repo’s hebt geconfigureerd (wel eerst even updaten naar de nieuwste cookerversie, er is onlangs een bug opgelost daarin).
Kun je aangeven wat de verschillen zijn in de printer/scannerconfiguratie?
Die thread over de hauppaugekaart is uit 2005, er is inmiddels vast iets verbeterd. Heb je een bug hierover?
ReinoutS schreef:
Klopt, daarom schrijf ik ook dat je vanuit plf alles kan laten werken. Het werkt min of meer ook zo onder Ubuntu.
Er moest het nodige worden geïnstalleerd. Vervolgens vond ik geen geschikte driver voor specifiek mijn all in one printer van HP. Ter illustatie: Onder Ubuntu gaat dat als volgt:
Menu, Systeem, Beheer, Afdrukken: Printer toevoegen. Vervolgens wordt meteen (!) mijn printer gevonden (die moet even aan staan natuurlijk) Wordt herkend als HP Photosmart C5100 vergeeft meteen de goede driver en laat een testpagina printen. Klaar! Voor de goede orde, dan werkt de scanner ook meteen!
Jij? Ik kon niets vinden. Het pakket ivtv-utils wordt niet aangeboden. Wel worden er specifieke firmware aangeboden voor de kaart maar die zijn niet te installeren. De foutmelding klopt niet want het bestand waar naar verwezen wordt (het conflicterende bestand) kon ik niet vinden.
Zoals ongetwijfeld geen nieuws voor je is, kan een probleem alleen worden opgelost als iemand meldt dat het bestaat. Vandaar mijn vraag of je een bug had, want zoniet dan is het wel zo fatsoenlijk om er eentje aan te melden. Zelf heb ik geen tv-kaart dus kan ik het helaas niet testen. Dat geldt natuurlijk ook voor je printer/scanner, waar je denk ik gelijk hebt dat de configuratie niet honderd procent is. Wellicht komt jouw probleem overeen met deze bug?
Trouwens voor je monitor kun je de opdracht
monitor-edid --MonitorsDB
uitvoeren en de uitvoer mailen naar cooker@mandrivalinux.org. Dan wordt-ie toegevoegd aan de lijst van herkende monitoren.Hoi Reinout,
Ik heb inmiddels Mandriva weer verwijderd en Ubuntu teruggezet. Ik zal echter wel proberen mijn ervaringen in bugzilla te pompen. In dat verband is dit artikel wel aardig om te lezen: http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20090420#feature
De monitor issue is geen mandriva issue, maar gnome of mogelijk zelfs nvidia. Het heeft idd met edid te maken.
ivm met die pvr 150 issue:
ik heb ondervonden dat er op opensuse sinds de 11 ook meer problemen zijn dan vroeger. In de 10.3 werkte het nog out of the box. Sinds de 11 moet je ergens een aparte firmware package installeren en werkt de yast module voor configureren van channels zelfs niet meer. Voor een doorwinterde gebruiker geen onoverkombaar probleem, maar voor een nieuwe gebruiker die de distro voor eerste maal uittest heel wat minder!
Waarom die opsplitsing van firmware in apart package opeens nodig is? Misschien omdat de ivtv module nu in de kernel zit en ze daar strenger zijn qua licentiering?
Ik heb nu Mandriva op mijn Asus EEE pc gezet. Het voelt een stuk sneller dan Ubuntu en ook in een aantal benchmarks is de performance hoger (jajaja ik weet dat glxgears geen benchmark is, maar toch haal ik er 800FPS t.o.v. de 630 in Ubuntu). Ook werkt bluetooth out of the box en ook het aan en uitzetten, wat met de door Ubuntu gebruikte 2.6.28 kernel niet lukt.
@ ikkefc3
Je hebt mij ook niet horen zeggen dat het allemaal waardeloos zou zijn. Integendeel! Mandriva is een prachtige distributie met heel veel specifieke voordelen. Jij noemt er nu terecht een paar. Ik heb uiteindelijk gekozen voor behoud van Ubuntu omwille van het aangeleerde gemak én de gemelde tekortkomingen bij het gebruik van mijn Haupauge PVR 150 kaart.
Dan maar even antwoord op mijn eigen bericht: zondag 21 maart 2010 kreeg ik bevestiging van kernel team Mandriva dat mijn bug t.a.v. de ivtv-utils driver is opgelost. Het is namelijk toegevoegd aan de cooker zodat ook onder Mandriva een Haupauge PVR moet zijn te gebruiken.
Ik heb ook net ontdekt dat Mandrive de eerste op gnome gebaseerde live distributie is die de nVidia driver in live mode gebruiken kan. Ook start Mandriva op van usb als je een nVidia chipset hebt (Ubuntu blijft maar vage errors geven). Dit is voor mij handig voor op school, want daar hebben 60% van de computers een nvidia chipset en het is natuurlijk leuk om niet alleen op pc’s met een trage Intel IGP Compiz Fusion te laten zien.
Ook vind ik dat de standard look mooier is (het eerste wat ik met ubuntu doe is meestal het thema veranderen).
Het control center van Mandriva en Opensuse vind ik een groot pluspunt, omdat ik bij Ubuntu meestal zelf de tooltjes voor alles bij elkaar moet zoeken terwijl Opensuse en Mandriva meestal ingebouwde functionaliteit hebben om sommige dingen te doen (je pc opzetten als DHCP server om je internetverbinding te delen, Firewall opzetten, Samba server etc en natuurlijk het maken van een “nette” xorg.conf).
Ik heb nu één week Mandriva op mijn Laptop lopen.
En ik moet nu ook zeggen , ik ben door Ubuntu stink verwend.
Vind het bv in Hardy toch alles iets fijner of te wel makkelijker werken.
Vooral Synaptic pakket beheer en Nautilus vind ik in Ubuntu ijzer sterk.
Ook het sudo apt get vind ik makkelijker werken.
Maar dat zal wel door de gewoonte zijn.
Verder is Mandriva een zeer mooie distro.
Wat mij het meeste stoorde bv na de installatie en het later opstarten van Firefox zag ik dat het nog de FF 3.0.8 was.
In zelfs de Hardy staat de 3.0.10
Maar ja vanavond terug Hardy er weer opzetten , einde Mandriva avontuur.
Groeten Tom.
Vorig jaar ben ik op Ubuntu Hardy/Gnome overgestapt omdat MDV 2009.0 gebaseerd was op het hopeloze KDE4. Ben toen toch behoorlijk wat bugs in Ubuntu tegengekomen, de vervelendste waren wel dat ik geen vast IP adres kon instellen met de netwerktool, en dat mijn monitor niet goed werd herkend. Als zo’n monitor dan niet goed wordt herkend, of andere hardware het niet doet, ga je toch automatisch op zoek naar een control center, en dat vind ik ook nu nog een enorm sterk punt van Mandriva.
De vertalingen zijn ook altijd tip top in orde bij Mandriva. Bij Ubuntu zit ik nog steeds met gemengd Engels/Nederlandse menu’s in o.a. Liferea en Geeqie, dat komt erg knullig over.
Eigenlijk is Mandriva beter (heb er 10 jaar mee gewerkt) maar met KDE4 was het voor mij niet werkbaar meer. Maar voor beginnende gebruikers is Ubuntu handiger, het werkt intuitiever. 2 mensen voor wie ik het had geinstalleerd (wel even wat bugs moeten verhelpen) konden er meteen mee werken, zonder enige moeite.
Max schreef:
Maar je kan toch uitstekend met Gnome werken onder Mandriva?
Het is in mijn ogen sowieso verwarrend dat er blijkbaar meerdere teams bestaan die Gnome vertalen. Je zou verwachten dat een GNOME vertaling kan worden overgenomen door willekeurig iedere distributie.