Maak een lijst van je geïnstalleerde pakketten

Heb je wel eens Ubuntu opnieuw moeten installeren? Kan altijd een keer gebeuren en op zich is dat snel genoeg uitgevoerd. Maar je moet dan wel weer alles zien terug te krijgen. In de loop der maanden installeer je nou eenmaal van alles en nog wat om je heen.

Om vooral die situatie snel op te kunnen lossen is het gebruik van dpkg een uitkomst.

dpkg is the software at the base of the Debian package management system. dpkg is used to install, remove, and provide information about .deb packages.

Alles wat je hoeft te doen is het uitvoeren van dit commando:

dpkg --get-selections > apps.txt

Hierdoor wordt er een tekstbestand (apps.txt) in je homedir opgeslagen met daarin alle geïnstalleerde pakketten van jouw computer.

Zorg ervoor dat dit bestand veilig wordt bewaard op een usb stick of op een externe harde schijf.

Maak ook een kopie van je software bronnen. Oftewel: kopieer /etc/apt/sources.list ook naar die externe schijf of USB stick.

Als je dan opnieuw Ubuntu moet installeren dan kan je na een succesvolle install die opgeslagen bestanden terugplaatsen. Je zet dus apps.txt weer in je homedir en je plaatst je opgeslagen sources.list weer terug in /etc/apt/

Als je dat eenmaal hebt gedaan zet je dpkg aan het werk:

sudo dpkg --set-selections < apps.txt
sudo apt-get install dselect
sudo dselect update
sudo apt-get dselect-upgrade show

Het kost even tijd voor alles weer is gedownload maar na afloop staan alle gewenste pakketten op je systeem.

Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden bekend die -min of meer- het zelfde doen. Denk b.v. aan het gebruik van partimage. Toch vind ik zelf deze oplossing heel gemakkelijk want het vastleggen van alle geïnstalleerde pakketten kost nog geen 30 seconden.  En als je het al  nodig zou  hebben dan is het eigenlijk ook snel uitgevoerd. Vooral als je een aparte /home partitie gebruikt want dan zijn ook alle overige instellingen en data van je Ubuntu systeem behouden gebleven

3 gedachten over “Maak een lijst van je geïnstalleerde pakketten”

  1. Hallo Jos, werkt deze methode ook als je bijvoorbeeld van versie 8.04 naar 9.04 overstapt, door middel van een schone installatie? Of werkt het alleen als je een nieuwe installatie doet van de versie die je al had? Groeten, Rudi

    1. In beginsel is het bedoeld voor het opnieuw installeren van een bestaande release. Maar ik vermoed dat je een heel eind kan komen als je de lijst bekijkt en waar nodig aanpast, mits je maar de goede sources gebruikt. Sommige pakketten hebben echter een naam incl. versienummer en dan wordt het lastig om die te installeren in een release die al met een nieuwere versie komt.

      Wat dat aangaat is -ook bij mij- de behoefte wel aanwezig van een zgn. rolling release. Arch Linux doet dat ondermeer.

  2. Goede tip, Jos! Omdat ik (nu) Fedora gebruik heb ik gezocht naar een vergelijkbare methode die met rpm / yum werkt. Het (her)installeren van software vanuit een opgeslagen lijst is heel eenvoudig:

    rpm -qa > installed-software.log
    yum install $(cat installed-software.log) [als root uitvoeren]

    Ik weet niet of het ook mogelijk is om eenvoudig de sources of repositories op te slaan en terug te zetten, maar ik gebruik toch alleen rmpfusion als extra bron.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven