Er wordt door sommige mensen wel eens geklaagd dat er veel te veel Linuxdistributies in omloop zijn. Ze zien daardoor door de bomen het bos niet meer en vinden dat ontwikkelaars zich rond een grote distributie zouden moeten scharen om met hun kennis bij te dragen aan verbetering. Gelukkig voor mij en vele anderen is dit niet het geval. Het zou onze keuze om nieuwe distributies uit te proberen danig beperken. De vrijheid die iedereen krijgt om zijn ideeën uit te werken in een eigen distributie is een groot goed en bevordert vooruitgang waar de hele Linuxgemeenschap profijt van heeft.
Uit de commentaren die lezers van Distrowatch vorige week leverden valt op te maken dat ook de vele Ubuntuvarianten sommigen een doorn in het oog zijn. Naast de officieel ondersteunde uitvoeringen, die Jos onlangs op een rijtje zette, voorzien ook andere op Ubuntu gebaseerde distributies duidelijk in een behoefte. Wat te denken van bijvoorbeeld de populaire Linux Mint? Zonder de ideeën van Clement Lefebvre, die de bestaande Ubuntu wilde verfraaien en vereenvoudigen, zouden sommige instappers van de Linuxtrein afgehaakt zijn. Zonder het werk van Jon Ramvi, die Ubuntu Eee voor de Asus Eee PC heeft geoptimaliseerd, zou mijn nieuwe netbook in veel mindere mate gebruikt worden. Trouwens, zonder de grote vrijheid die Open Source biedt zou er ook geen Ubuntu zijn en had Linux beslist een heel wat kleinere aanhang gehad. Het is de keuzevrijheid die Linux zo uniek maakt.
Na het bekijken van de live-CD van OpenGEU ben ik dan ook zo vrij geweest om deze variatie op het thema Ubuntu op mijn pc te installeren. De dual boot van Hardy Heron en PCe17OS werd rigoureus gewist en ik ben vrolijk met een frisse start begonnen. OpenGEU, voorheen Geubuntu, is het geesteskind van de Italiaanse kunstenaar Luca De Marini. Door de voordelen van de Gnome Desktop te integreren met Enlightenment is een fraai uitziend geheel ontstaan dat niet al te veel rekenkracht van een computer verlangt. Zelfs zonder 3D-kaart zijn animaties en schaduwen mogelijk. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Nederlandse vertalingen nog niet klaar zijn en dat er wel eens een foutmelding opduikt. E17 is nog steeds in het bètastadium. Mijn enige “klacht” zou echter kunnen zijn dat er te veel keuzemogelijkheden zijn om OpenGEU nog verder naar wens te configureren.
En ach ja, ik weet het wel. Je zou een bestaande Ubuntu ook op kunnen peppen met hacks, scripts en eigen veranderingen. Maar aangezien niet iedereen even handig is of misschien krap in tijd zit is een kant en klare distributie wel zo makkelijk. Ik ben maar wat blij met zoveel keuze.
Ja en nee. Natuurlijk is het erg mooi dat iedereen zijn eigen ding kan doen met Linux en zeker voor Ubuntu is het heel makkelijk om een eigen distro te bakken. Tools als Reconstructor en Remastersys zorgen dat je met een paar dagen puzzelen een nieuwe Ubuntu remaster hebt gemaakt.
Omgekeerd zie je dan ook heel wat troep verschijnen dat zich presenteert als ‘de makkelijkste Linux distributie ooit’ en ‘wij doen iets wat de anderen allemaal niet doen. Op mijn weblog heb ik er een paar aangewezen. Even een paar dagen spelen en vervolgens claimen dat je een hele nieuwe distro uit de grond hebt getrokken, terwijl het feitelijk niet meer is dan het vervangen van het thema, misschien de desktop omgeving en het toevoegen van software. Dat is geen nieuwe distributie bouwen.
Het zou goed zijn als Distrowatch daar toch wat strenger in gaat worden. Zodra een remaster echt iets nieuws gaat toevoegen, zoals het porten naar nieuwe hardware of het toevoegen van nieuwe tools (Linux Mint), is het vroeg genoeg om ze op de lijst te plaatsen. De rest moet maar onder een aparte categorie worden geplaatst. Dat is wel zo duidelijk.
Ook ik ben blij met de mogelijkheid om een ruime keuze te kunnen maken. Ik zou het wat meer moeten doen overigens, vooralsnog blijft het beperkt tot virtuele verkenningstochten. Met betrekking tot een E17 distributie..die zijn al jaren beta. Het komt op mij dan snel over als een veredeld hobby project. Er wordt te weinig of door te weinig mensen aan gewerkt. Dan is het leuk om naar te kijken, maar is dan -voor mij- geen serieuze omgeving om in te gaan werken.