Op Digiplace is al eerder aandacht geschonken aan het opmerkelijke initiatief van Linuxcomputers.nl. Opmerkelijk omdat Linux Computers de handelsnaam is van de ‘Stichting OSS Computers’.
De stichting heeft als doel het vergroten van de bekendheid van ‘open source software’. Zij zal zich inzetten om open source software te promoten en onderzoekt de mogelijkheden om toekomstige winkels te openen waar computers worden verkocht die zijn voorzien van open source software. De stichting heeft geen winstoogmerk en zal eventuele winsten zelfs ter beschikking stellen aan de open source software gemeenschap!
Vooralsnog gebruikt de stichting via Linuxcomputers een webshop om een eigen aanbod van computers aan te kunnen bieden. Deze computers zijn allemaal standaard én uitsluitend voorzien van het GNU/Linux Ubuntu 12.04 besturingssysteem.
De stichting is in juli 2011 opgericht door Andries Filmer. Hij is als voormalig oprichter en CIO van Netexpo sinds 1996 actief met internet applicaties en de besturingssystemen FreeBSD en Gnu/Linux (Debian en Ubuntu). Omdat hij een groot voorstander is van open source software (OSS) heeft hij de stichting OSSComputers opgericht. Andries schrijft regelmatig artikelen over free en open source software op zijn persoonlijke website. Die artikelen zijn overigens de moeite van het lezen meer dan waard!
Met deze introductie is het dus interesant om te kijken naar het aanbod van Linuxcomputers. Er zijn immers niet veel winkels in Nederland waar je computers kan kopen die standaard zijn voorzien van GNU/linux en dus zonder Microsoft Windows. In Nederland komt je dan uit bij webshops van bijvoorbeeld Hettes of Mingos. Met Linuxcomputers lijkt er dus een speler van formaat te zijn bijgekomen.
Het aanbod van Linuxcomputers
Op dit moment worden er 4 verschillende desktops, 1 zgn. shuttle en 1 laptop aangeboden. Het aanbod is dus klein máár wel breed. De desktops variëren van een Desktop Small Bon Chic tot een Desktop Silencio Intel i7. Daartussen zit dan nog een Silencio Intel i3 en een Silencio Intel i5 computer. De Desktop Mini PC Shuttle wordt weliswaar aangeboden als desktop maar zou het mogelijk ook niet slecht doen als homeserver. Die configuratie wordt overigens niet aangeboden en daar zal een toekomstige eigenaar dus zelf mee aan de slag moeten gaan. Tot slot is er een laptop, de Naos PCM10 die voor een wel heel scherpe prijs van € 349,00 incl. BTW wordt aangeboden.
Alle computers zijn voorzien van Ubuntu 12.04. Deze versie van Ubuntu is voorzien van een paar extra toevoegingen die het nieuwe (onervaren) gebruikers wel heel gemakkelijk maakt om een Linuxcomputer in gebruik te nemen. Zo is de Nederlandse versie van Ubuntu gebruikt. Medibuntu is als extra software bron toegevoegd waardoor de computer standaard alle standaard mediabestanden kan afspelen. (DVD, MPEG, AVI, MP3, Ogg, VOB, ASF, WMV, Matroska etc.) Tevens is de standaard browser van Ubuntu (Firefox) voorzien van Microsoft fonts, flash en is ook Spotify standaard geïnstalleerd.
Linuxcomputers heeft haar computers standaard voorzien van de zgn. OEM versie van Ubuntu. Dat wil zeggen dat een nieuwe gebruiker bij het starten van zijn nieuwe computer maar een paar vragen (een wizzard) hoeft te beantwoorden. Denk dan aan de gewenste taal, locatie, toetsenbordindeling, persoonlijke gegevens en gewenste scherm afbeelding. Kortom..tot zover ziet alles er zeer veelbelovend uit. Maar hoe werkt het in de praktijk? Digiplace is eens gaan kijken naar de Notebook Naos PCM10 en zal binnenkort ook de Desktop Silencio Intel i7 uitgebreid aan bod laten komen.
Notebook Naos PCM10
Specificaties
Het eerste wat opvalt bij dit notebook is het geringe gewicht. De Naos PCM10 weegt maar 1,9 kg. Een cdrom of dvd speler ontbreekt. Met een beeldscherm van 13,3 inch en een verhouding van 16:9 wordt een resolutie aangeboden van 1366 x 768 pixels. Omdat dit LCD scherm is voorzien van een zgn. ‘HD Glare‘ wordt er een opvallend scherp en gestoken beeld aangeboden. De Naos PCM10 is verder standaard voorzien van een HDD van 500 GB (5400 toeren). Desgewenst kan die HDD worden vervangen voor een snelle 64 GB SSD. De processor is van AMD (de AMD E-350 1.6GHZ met 2 cores) en de AMD Fusion integrated chipset wordt gecombineerd met een AMD Mobility Radeon 6310 voor de graphics. Een 4 GB (DDR3-1333 MHZ) geheugen en een acceptabele 1.3 MP webcam maken het samen met de aansluitingen voor HDMI, 3-in-1 Card Reader en 2 USB 2.0 aansluitingen compleet. En dat allemaal voor maar € 349,00.
Je verwacht voor die prijs toch niet dit soort specificaties? Reden te meer om eens kritisch te kijken naar de praktijk ervaringen.
Praktijkervaringen
De eerste indruk is goed. Wat opvalt is dat je bij het aanzetten van de notebook meteen de ventilator hoort draaien. Gelukkig valt het volume daarna snel terug naar een acceptabel niveau. Maar je kan niet zeggen dat dit een stil model laptop is. Dat is niet zo vreemd want dure koperen heatpipes en andere kostbare voorzieningen om de warmte stil af te voeren kan je voor deze prijs gewoon niet verwachten. Ik merkte wel dat als je iets aanpast aan de standaard opstarttoepassingen (ik heb bijv. geen ‘bluetooth, Ubuntu One, Orca, Onboard of Werkblad op afstand‘ nodig) het merkbaar beter gaat. Voor meer info verwijs ik maar even naar dit artikel op Digiplace.
Ubuntu is snel aan de praat na het doorlopen van de wizzard. Een standaard Unity desktop openbaart zich en daar hoeft Digiplace verder niet al te veel woorden aan vuil te maken. Ubuntu 12.04 is met Unity een geweldig systeem om te gebruiken. Zeer geschikt voor ervaren gebruikers maar zeker ook aan te bevelen voor mensen die nog nooit eerder met Linux in aanraking zijn geweest. Je kan meteen aan de slag met de gebruikelijke toepassingen die door Ubuntu worden aangeboden. Gebruikers die meer willen kunnen eenvoudig via Ubuntu Software Centrum extra software installeren.
Een paar andere zaken vielen ook nog op. Er is standaard geen FGLRX driver van ATI/AMD geïnstalleerd. Er wordt standaard dus gebruik gemaakt van de open source ATI of Radeon driver. Dat is overigens geen probleem want de officiële driver kan je wel degelijk installeren. De praktijk liet zien dat het weinig voordeel oplevert. Je zal niet snel games gaan draaien op een notebook en alleen bij bijvoorbeeld speciale (experminentele) websites met WEB-GL kwam de beperking van de open source driver om de hoek kijken.
Er kwam ook snel na het activeren van Ubuntu een foutmelding voorbij vliegen. De jockey-gtk liet het even afweten. Als Linuxcomputers vooraf (kan dat?) een sudo sed -i ‘s/enabled=1/enabled=0/g’ /etc/default/apport zou uitvoeren dan worden nieuwe (onervaren) gebruikers niet lastig gevallen met zaken waar ze toch niets aan kunnen (of hoeven) veranderen.
Linuxcomputers maakt het nieuwe gebruikers van Ubuntu overigens erg gemakkelijk. Op de website van Linuxcomputers worden diverse video’s aangeboden die helder en compact de meeste ins & outs laten zien. En mocht een gebruiker niet kunnen wennen aan Ubuntu dan kan je binnen 3 weken na aankoop en zonder opgaaf van reden de computer retour sturen.
Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat daar veel gebruik van gemaakt gaat worden. De Naos PCM10 werkt vlekkeloos samen met Ubuntu. Alles werkt zoals je dat zou verwachten. Webcam, energie (laptop dichtklappen), geluid, microfoon, alles werkt naar behoren. De notebook reageert snel en betrouwbaar. Het is een plezierig te gebruiken notebook die door haar lage gewicht en geringe omvang makkelijk is mee te nemen. De standaard meegeleverde 4 cell LI-ION accu zorgt voor een acceptabele werkperiode (circa 3 uur) en er zijn geloof ik mogelijkheden om een 8 cell Lio-ION accu te verkijgen (5200 mAh ipv 2200 mAh). Opvallend is dat de meegeleverde accu zo goed presteert en weinig warmte problemen heeft opgeleverd.
De notebook ziet er verder verzorgd uit en is voorzien van een heel behoorlijk toetsenbord. Een duurtest zou moeten uitmaken of dit notebook ook voor langere tijd betrouwbaar blijft. Een kritisch punt zou de build van de notebook kunnen zijn. Het is zo licht door het toepassen van veel plastic en dat maakt automatisch de laptop minder degelijk oogt dan een “zware” uitvoering. Maar dat valt gelet op haar prijs mogelijk wel onder het “zoeken naar spijkers op laag water”
Conclusie:
Linuxcomputers heeft een prima webshop waar je snel en betrouwbaar computers kan aankopen. De filosofie achter deze onderneming is zeer sympathiek. De 1e kennismaking met haar Naos PCM10 notebook is uitstekend bevallen. Uitvoering, prijs, mogelijkheden zijn dik voor elkaar. Binnenkort verschijnt er nog een recensie van hun top systeem en dan is het plaatje wel compleet: Linuxcomputers is een aanwinst voor gebruikers die een kant en klare computer willen gebruiken welke is voorzien van Ubuntu als besturingssysteem.
Ik wil misschien de Naos PCM10 aanschaffen vanwege de goede specifiacties/prijs verhouding. Ik kan geen review vinden van de Naos PCM10. Over Athec kan ik ook niet veel vinden behalve athec.nl. Ik denk dat het een spaans product betreft.
Kan je met de Naos PCM10 ook foto’s bewerken (bijv via darktable) of wordt het dan te traag?
Ook ben ik wel benieuwd of de laptop bevalt in dagelijks gebruik
De laptop bevalt mij goed in dagelijks gebruik. Maar ik gebruik het niet als mijn standaard computer. Voor meer intensief gebruik zit ik achter een desktop. Ik zou deze laptop niet adviseren om uitgebreid foto’s te bewerken. Dan is het scherm te klein en mis je kracht en geheugen als je gaat werken met bijv. raw beelden. Je kan natuurlijk prima met GIMP werken en ook Darktable doet zijn werk wel, maar haalt het niet in vergelijking met een krachtige desktop. Maar dat is geen diskwalificatie van deze laptop. Ik gebruik het nog steeds met veel plezier.
Bedankt voor je antwoord. Nog een andere vraag, draait gnomeshell met deze videokaart?
Meteen even gekeken en ja..dat werkt zonder problemen. Ik heb overigens de ADM graphics driver geïnstalleerd. Daar zit overigens een prima hulpprogramma bij genaamd AMD Catalyst Control Center.
Bedankt: Eén van de correctste testen ooit.
Ik gebruik Linux inmiddels 13 jaar (13?) en met name de Ubuntuversies sinds sinds het begin. Mijn favoriet: Xubuntu: simpel en betrouwbaar. Mijn back-up systemen zijn Fedora en Suze omdat die ieder hun eigen sterktes en zwakheden hebben. De Ubuntu’s zijn voor goed genoeg in alles, ook zakelijk.
AMD is mijn favoriet platform vooral de 64 bits 2 pitters.
Ik doe alleen huis, tuin en keuken werk maar zit wel over de 16.000 Gbyte aan bestanden (sinds 1997). Linux kan dit allemaal aan zonder verlies.
Dat Linux weinig of niets kost is NIET de drijfveer. Het is gewoon sneller, betrouwbaarder en duidelijker.
Voor weifelaars, vraag maar
Wij gebruiken thuis ook alleen maar Linux en nu ben ik op zoek naar 2 laptops omdat mijn dochters komend schooljaar naar de middelbare school gaan.
Is deze prettig geprijsde Naos daarvoor geschikt? Het lage gewicht en formaat zijn in elk geval prima.
Ik ben dus vooral benieuwd naar de degelijkheid in een schooltas…
Bedankt
Zelf hebben wij een dochter in de brugklas van de middelbare school. Als ik naar haar volgepakte boekentas kijk dan ben ik blij dat er geen laptop bij gepropt hoeft te worden. 😉 Dat is niet zozeer te wijten aan de Naos, maar aan de hoeveelheid mappen, boeken, brood, flesjes ijsthee en water.
Maar als je een laptop moet meenemen dan zou ik die Naos wel overwegen. Het is een licht model, maar het zou een scholier moeten kunnen overleven als er tenminste een goede schooltas (met apart laptopvak) wordt gebruikt.