Google heeft de afgelopen jaren laten zien dat software development voor alle platformen kan plaatsvinden. En dus hebben Linux gebruikers ook mogelijkheden om (stable) software van Google te gebruiken. Denk maar eens aan Google Earth, Google Desktop of Picassa (mooie nieuwe beta voor Picassa 3 beschikbaar!). Je kan onder Ubuntu (en andere distributies) die software vanuit een aparte softwarebron (repository) aan je systeem toevoegen.
Daarvoor voeg je de softwarebron van Google toe aan je eigen softwarebronnen. Daarna kan je gewoon met apt-get of via Synaptic over alle Google software beschikken. Onder Ubuntu (ik gebruik momenteel de beta van Intrepid) werkt dat ook en als volgt:
Download eerst de GPG key vanaf deze locatie: https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub (met je rechtmuisknop even klikken en dan kiezen voor “koppeling opslaan als”). Open daarna vanuit je menu: Systeem, Beheer de applicatie Softwarebronnen. Open daarin het tabblad “Authenticatie” en klik daar op de knop “sleutelbestand importeren”. Je kiest vervolgens dan voor het bestand wat je net hebt bewaard op b.v. je bureaublad.
Open daarna het (2e) tabblad “Software van derden” en klik op “toevoegen”. Daar voeg je dan de volgende regel in: deb http://dl.google.com/linux/deb/ stable non-free
Sluit nu “Softwarebronnen” af en zorg daarmee dan dat de bronnen opnieuw worden ingelezen. Klik je verkeerd dan kan je altijd nog de Update Manager opstarten of in een terminal het commando sudo apt-get update invoeren.
Als je vervolgens in Synaptic zoekt naar “Google” kom je meteen de nodige applicaties tegen die je nu zonder moeite kan installeren.
Meer plaatjes en instructies voor andere distributies zijn te vinden op http://www.google.com/linuxrepositories/index.html
Ik kwam dit bericht al eerder vandaag tegen en ook toen vroeg ik me af wat de nieuwswaarde van dit bericht is…..
Het is volgens mij niet alsof die google repo opeens uit de lucht is komen vallen en nieuw is, ding bestaat al een heel tijdje zelfs, als ik me goed herinner gebruikte ik ‘em al onder Gutsy.
Het blijft overigens fijn hoor dat programma’s zoals picasa via een repo te installeren zijn en dat ze ook niet meer zo achter lopen op de windows versie als in het verleden. Het toevoegen van webalbums aan de linux versie van picasa heeft bijvoorbeeld erg lang geduurd.
De beta van 3 lijkt nu redelijk gelijk op te gaan voor windows en linux.
PS voor de mensen die gelijk de beta van picasa 3 willen installeren is er ook een testing repo. Procedure is dezelfde als hierboven al Jos beschreven alleen is het adres van de repo nu:
deb http://dl.google.com/linux/deb/ testing non-free
Voor zover ik weet gebruikt google dezelfde gpg sleutel voor beide repo’s dus die hoeft niet opnieuw geïnstalleerd te worden.
Ga gelijk even de beta proberen……
Bedankt voor je reactie Marcel. Ik heb dit artikel geschreven naar aanleiding van dat bericht wat jij vandaag schijnbaar ook had gelezen. Maar ik wist niet dat het bestond, of was het alweer vergeten. Vandaar dat ik het heb overgenomen.
Het was wel bizar dat Tectonic dit aankondigde als iets nieuws. Over het algemeen is dat toch wel een goed ingevoerde nieuwsbron. Tegelijk zag ik LX-er dit klakkeloos overnemen. De Google repo’s bestaan al een tijdje (instructies voor Ubuntu 7.04 bijvoorbeeld), maar een extra instructie kan in ieder geval geen kwaad.
In ieder geval minder kwaad dan de melding dat Steve Jobs een hartaanval zou hebben gehad. Daar krijgen de Apple aandeelhouders weer een hartaanval van. 😉
Kwaad kan het zeker niet inderdaad, heb gelijk picasa3 even uitgeprobeerd die toch weer wat leuke nieuwe (of voor mij nieuw in ieder geval) features introduceert. Was ook al behoorlijk stabiel, wat ook wel prettig is.
PS laten we ook maar geen melding de wereld insturen dat Mark Shuttleworth een hartaanval heeft gehad, voor hetzelfde geldt wordt dan de final van intrepid vertraagd en dat zou jammer zijn!!