De Fedora bestandsmanager

Fedora 20

Sinds 2005 gebruik ik Ubuntu op mijn desktop. Maar regelmatig wordt er ook een andere Linux distributie uitgeprobeerd. Voorheen gebeurde dat in een virtuele machine. Maar tegenwoordig gebruik ik daar een extra harde schijf voor. Mijn computer behuizing heeft een zgn. ‘ Hot swap ruimte’ voor een externe HDD aan de voorzijde. Daar schuif ik dus graag een extra harde schijf in waarop dan vervolgens een Linux distributie wordt geïnstalleerd. Onlangs heb ik daar Fedora 20 met Gnome 3.10 op geïnstalleerd.

Gnome 3.10

Fedora 20

Fedora komt in verschillende smaken. Je kan een GNOME, KDE, Xfce, Mate of LXDE iso bestand downloaden. Ik heb gekozen voor de GNOME uitvoering. Fedora 20 wordt ook wel aangeduid als Heisenbug. Zoals bekend is Fedora een echte gemeenschaps distributie en worden ervaringen opgedaan met Fedora gebruikt voor de ontwikkeling van haar zakelijke grote broer: Red Hat Linux. Fedora staat erom bekend dat men altijd met de nieuwste technologie probeert te werken.

De GNOME versie verscheen in december 2013 met een aantal nieuwe applicaties zoals Gnome-music en Gnome-maps. Er werd ook een nieuw status menu geïntroduceerd en Evolution (de standaard personal information management application) was voorzien van Zimbra support.

De reden waarom ik eens wilde spelen met Fedora was nieuwsgierigheid naar die nieuwe versie van GNOME 3.10. Fedora staat erom bekend dat ze GNOME een warm hart toedragen. Je zal bij Fedora geen voordeel hebben van opgedane Unity/Ubuntu ervaringen. Unity ontbreekt onder Fedora. En aan het vertrouwde apt-get voor het installeren van .deb bestanden kan je ook niet verder helpen. Onder Fedora werk je met .rpm bestanden en YUM als software packet manager.

Kortom: hoe valt een pure GNOME 3 omgeving op een op RPM gebaseerde Linux distributie bij een verstokte Ubuntu/Unity gebruiker in de smaak?

Installatie

Hier zal ik niet teveel woorden aan vuil maken. De installatie is niet vergelijkbaar met die van Ubuntu. Maar dat wil niet zeggen dat het daarom minder van kwaliteit is. Het installatie proces verloopt ook hier in een paar heldere stappen. Je moet bij Fedora zowel een root wachtwoord als een gebruiker aanmaken. Je krijgt mogelijkheden om standaard met een LVM indeling te werken. Maar uiteindelijk wordt het installatie proces keurig verzorgd. Geen pijn hier.

De 1e ervaringen

Onder Ubuntu had ik al eens gekeken naar GNOME 3.8. Ik was dus niet helemaal onbekend met het concept van GNOME maar was wel vooringenomen met de bruikbaarheid. Ik was inmiddels gewend geraakt aan Ubuntu’s Unity en vond een GNOME desktop maar eigenlijk niets. Na het installeren van Fedora 20 had ik dus ook het idee dat ik snel uitgekeken zou zijn. Maar niets is minder waar. En dat is best opvallend. Want een vers geïnstalleerde Fedora komt met verrassend weinig applicaties op de proppen. Maar de vormgeving van die applicaties, de manier waarop alles aan je wordt aangeboden is werkelijk fenomenaal.

Zoals we van GNOME gewend zijn wordt zoveel mogelijk opsmuk vermeden.  Dat valt wat mij betreft niet altijd positief uit onder Ubuntu maar onder deze desktop kan ik alleen maar met veel instemming en waardering kijken naar het resultaat. Kijk bijvoorbeeld eens naar de bestandsmanager:

Nautilus onder Fedora 20 GNOME 3.10

Hier is gewoon heel goed over nagedacht. De ruimte is optimaal benut. Alle overbodige franje is verwijderd. Je ziet bijvoorbeeld alleen maar de sluitknop van dit venster. Een minimaliseer of vergroot functie wordt niet meer visueel aangeboden.  Die ervaring kreeg ik ook met Firefox en al snel werd ik geboeid door deze algemene presentatie.

Opvallend is ook de integratie van online accounts met Evolution en Empathy. Je voert bijvoorbeeld je gegevens is van je gmail en facebook account en voor je het weet heb je de beschikking over je agenda, adresboek, e-mail, gtalk en zelfs (beperkt) Google Drive dankzij Documenten.

Ik vroeg mij meteen af of ik mijn standaard toepassingen kon installeren. Vanuit Ubuntu kan ik eenvoudig de instellingen kopieren en voor ik het wist had ik gezien dat ik met sudo yum install <pakketnaam> alles kon installeren wat ik zocht.  Je kan ook software installeren vanuit een Fedora/GNOME applicatie genaamd Software.

Software, een applicatie om software te installeren in FedoraFedora wordt standaard alleen met vrije software uitgerust. Wil je gebruik maken van bestanden waarop rechten rusten dan moet je RPMFusion (Free & Non-Free) installeren. Daarin kan je bijvoorbeeld je video driver vinden als je geen genoegen wil nemen met Nouveau. Zo heb ik bijvoorbeeld de NVIDIA driver geïnstalleerd.

Een van de pakketten die ik je ook kan adviseren is GNOME tweak tool. Deze handige applicatie kan je helpen om de desktop naar je wens in te richten.

Je kan eenvoudig via je browser of met behulp van GNOME tweak tool extensies installeren die je kale GNOME Shell omgeving opwaarderen met tal van functies. Er staan er genoeg op https://extensions.gnome.org/. Ik heb er echter niet voor gekozen. De verleiding is wel groot in het begin want de overgang van Unity naar GNOME is groot. Maar als je even doorzet zal je zien dat het best snel kan wennen.

Uiteindelijk heb ik bijna dezelfde functionaliteit op mijn FEDORA desktop weten te vinden. Ik kan bijvoorbeeld televisie kijken met behulp van ivtv-utils en Totem via mijn Haupauge tv kaart. Ik heb alleen nog geen succes of ervaring opgedaan met het installeren van Spotify (native), Insync, dropbox en/of sommige handige applets zoals indicator-sensors of cpu-freq etc. Maar komt tijd, komt raad.

Conclusie

De conclusie is verrassend goed. Fedora geeft een prachtige omgeving. Het is volstrekt anders dan wat ik gewend ben onder Ubuntu. Maar de schoonheid en manier van werken is dermate prettig dat ik regelmatig Fedora opstart ipv Ubuntu. Ik kan bijna alle software installeren die ik gewend ben te gebruiken. GNOME vraagt een andere manier van werken maar uiteindelijk valt daar ook prima mee te leven. Fedora 20 is zeer verleidelijk en ik ben benieuwd hoe deze ervaring zich gaat voortzetten.

Screenshot van Fedora 20, dual screen, GNOME 3.10

4 gedachten over “Fedora 20”

  1. Dirk Jan van der Wal

    Ik heb een aantal weken geleden Fedora20 ook eens bekeken. Een mooie, goed afgewerkte en vlot werkende distributie. Was met name te spreken over de integratie van online accounts met Evolution en Documents die jij ook noemt. Klein minpuntje bij documents is wel dat het je mappenstructuur niet weergeeft, gelukkig staat er dan bovenin je scherm een goed werkend zoekvenster. Deed me een beetje aande zoekfunctie van de Dash in Ubuntu denken maar dan anders.

    Heb Dropbox wel geïnstalleerd gekregen ben allen even kwijt hoe ook al weer. Maar dat kan dus wel 🙂

    Ander pluspunt: in Evolution kon ik nu zonder enige problemen het Exchange account van mijn werkgever toevoegen. Dus geen Outlook webaccess meer. Kan onder Ubuntu ook maar dan moet je eerst zelf nog wat plugins voor Evolution installeren.

    Kortom: mijn eerste voorkeur is nog altijd Ubuntu maar Fedora staat op een stevige tweede plek.

  2. Bedankt voor je reactie Dirk Jan. Ik heb mijn ervaringen met Fedora en Gnome voortgezet via Ubuntu Gnome (14.04). Dropbox, Insynq, Steam, NVIDIA etc. werken allemaal. Het ziet er naar uit dat ik niet meer terug stap naar Unity en dat ik mij weer volledig op een traditionele GNOME desktop ga begeven. Ik gebruik geen Evolution dus dat was voor mij geen afweging. En dat is ook relatief eenvoudig onder Ubuntu GNOME te verkrijgen. Het verschil tussen Fedora en Ubuntu is voor mij vooral de kwaliteit van het plaatje. Op de een of andere manier oogt het bij Ubuntu GNOME net wat strakker, en dan heb ik het met name over de font rendering. Geen schokkend verschil, maar genoeg om het voordeel naar Ubuntu door te laten slaan.

  3. Vorig jaar augustus is een blog verschenen over Linux Mint Mate. Na het uitproberen en beoordelen daarvan sloeg de balans door naar Ubuntu/Unity. Kennelijk is de voorkeur voor Unity inmiddels vervallen ten gunste van Ubuntu Gnome. Daarmee vraag ik me nu af waarom Linux Mint Cinnamon of nog beter Ubuntu met de Cinnamon (2.x) desktop niet in aanmerking kwam (komt). Ikzelf vind deze desktop omgeving erg veel op de Gnome desktop lijken, maar veel uitgebreider en flexibeler instelbaar en standaard veel functioneler afgestemd op de behoeften van de individuele gebruiker. Een heroverweging waard?

    1. Henk, ik was altijd een zeer toegewijde GNOME desktop gebruiker. Toen GNOME 3 werd geïntroduceerd kwam Ubuntu met haar eigen Unity op de proppen.

      In die tijd had ik grote moeite met zowel GNOME 3 als met Unity. Sinds Ubuntu 12.04 kon ik mij echter vinden in het concept van Unity omdat ook toen nog mijn ervaringen met GNOME 3.* niet positief waren.

      Ik heb zowel MATE, Cinnamon, KDE & XFCE uitvoerig getest en altijd in het voordeel van Ubuntu’s Unity.

      En toen kreeg ik Fedora 20 onder ogen. En voor het eerst zag ik de kracht van GNOME 3.10. Inmiddels gebruik ik Ubuntu Gnome 14.04 (beta1) (ook GNOME 3.10) en nog steeds met heel veel plezier.

      Voor mij is GNOME dus weer terug als favoriete desktopomgeving. Of dat zo blijft moet de toekomst bewijzen.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven