Exploring Kubuntu 20.10

Ja, na al die fijne jaren als trouwe GNOME gebruiker begint het er toch serieus op te lijken dat er een overstap naar een KDE PLASMA desktop aan kan gaan komen. Nieuwsgierig geworden door alle recente publicaties over wat Plasma in petto heeft ben ik eens gaan kijken naar Kubuntu 20.10. Nou had ik al eens eerder naar een KDE desktop gekeken maar kon mij er nooit toe zetten om die als standaard werkomgeving in te zetten. Inmiddels begin ik steeds meer te wennen aan de verschillen t.o.v. GNOME en wordt de workflow onder Plasma steeds prettiger. 

PLASMA

Een kleine en zeker niet volledige opsomming van opvallende verschillen ten opzichte van GNOME:

  • Fractional Scaling van een 4K beeldscherm werkt zonder gedoe. En de schermresolutie blijft dan ook staan. Onder Ubuntu werden bijvoorbeeld screenshots opgeblazen tot 150% van de originele resolutie. Ook is de kwaliteit van het plaatje beter, scherper, en meer responsive.
  • Een Plasma desktop komt met tal van handige features die je niet zal aantreffen onder Gnome. Denk aan activiteiten, kluizen met encryptie, widgets voor in je panel of op je desktop. Veel meer vrijheid m.b.t. het aanpassen van je desktop, je bureaublad-achtergrond, aanmeldscherm, venstergedrag en ga zo maar door. En in tegenstelling tot vorige ervaringen met KDE is alles nu logisch en handig te vinden.
  • Onder Plasma is KRITA heel goed inzetbaar als vervanger van GIMP. Op dit moment is er nog geen GIMP onder GTK 3 waardoor het niet prettig oogt op een geschaald 4K scherm. Alles wordt dan heel klein, maar het menu van Gimp wordt juist weer groot weergegeven. (Dit wordt wel binnenkort opgelost, de 1e release van Gimp onder GTK3 is verschenen: https://www.gimp.org/news/2020/11/06/gimp-2-99-2-released/) Krita is daarnaast erg logisch om te gebruiken en lijkt veel gebruikersvriendelijker te zijn.
  • Systeeminstellingen is een erg prettig opgebouwd zenuwcentrum om volledige controle over je configuratie te krijgen. Je hoeft geen Tweaks te zoeken, maar krijgt meteen een hele gereedschapskist aangeboden die daarnaast nog eens veel meer mogelijkheden biedt dat die (vaak slechter onderhouden) Gnome extensions.
  • Met Dolphin is een veelzijdige filemanager aan boord die echt heel veel meer (en zinnige) features weet te bieden daar files/nautilus.
  • Thunderbird komt met versie 78 ipv 68, waardoor niet zondemeer oude backup van (imap) mail kon worden teruggezet, maar eenmaal ingesteld loopt dat ook als een zonnetje.

De 1e uitdagingen

Er waren echter ook problemen. Zo kreeg ik problemen met de printer. En toen dat was opgelost werkte de scanner nog niet. De geluidsoutput werkte ook niet goed. Kubuntu wilde dan bijvoorbeeld de output naar hdmi of naar digitaal verwijzen, waar de speakers toch echt analoog aangestuurd moeten worden. Overigens vergelijkbaar met het probleem wat  ik eerder had onder Ubuntu 19.10.

Die problemen heb ik opgelost. Die leg ik hier meteen even vast zodat ik het weer kan vinden mocht ik het weer nodig hebben.

Fixes

De volgende aanpassingen hebben (bij mij) problemen opgelost. Er zijn inmiddels updates verschenen voor pulseaudio dus mogelijk is het niet meer nodig bij een fresh install en daarop verwerkte updates.

PRINTEN-SCANNEN

(voor een HP Photosmart 6510 of een HP printer in zijn algemeenheid)

sudo apt install hplip-gui en dan uit menu kiezen voor hplip-toolbox en printer zoeken en toevoegen.

GELUID

Voor een analoog aangesloten 2.1 setje van Logitech)

start editor en open bestand:

sudo nano /etc/pulse/default.pa

In dat bestand heb ik twee regels actief gemaakt door het hekje daarvoor weg te halen. Het gaat om deze sectie en de vette regels zijn dus actief gemaakt.
Load audio drivers statically
### (it’s probably better to not load these drivers manually, but instead
### use module-udev-detect — see below — for doing this automatically)
load-module module-alsa-sink
load-module module-alsa-source device=hw:1,0
#load-module module-oss device=”/dev/dsp” sink_name=output source_name=input
#load-module module-oss-mmap device=”/dev/dsp” sink_name=output source_name=input
#load-module module-null-sink
#load-module module-pipe-sink

Binnenkort komen meer ervaringen met deze configuratie online te staan. Ook zal ik een screencast maken van hoe die desktop dan draait. Ondertussen lijkt de transitie van GNOME naar KDE gewoon door te gaan. Stay tuned ….

2 gedachten over “Exploring Kubuntu 20.10”

  1. Ik ben net de andere opgegaan. Van KDE naar GNOME, vooral omdat ik helemaal geen gebruik maakte van al die KDE-eigen zaken zoals widgets, kluizen, of andere visuele effecten. Ik voel me werkelijk beter nu sinds ik deze zomer naar GNOME ( openSuse Tumbleweed) overstapte.
    Gelukkig is er in linuxland iets voor elke smaak.

    1. Je slaat de spijker op zijn kop! Wij zijn gebruikers die wat te kiezen hebben. Ik zal ook nooit roepen dat bijv. KDE of GNOME beter is dan de ander. En dat geldt ook voor al die andere desktop omgevingen. Iedere gebruiker heeft zijn of haar eigen keuze gemaakt omdat het beter past bij eigen voorkeur en ontwikkeling. Voor mij is de overstap ook nog niet definitief. Er waren drie redenen om bij KDE te kijken:

      1. Het ontbreken van HiDPI ondersteuning voor Gimp. Dat wordt binnenkort opgelost als versie 3.0 uitkomt. Overigens is dat probleem niet opgelost onder KDE, maar ik ben door die overstap wel overtuigd geraakt van Krita. En die kan natuurlijk ook onder GNOME ingezet worden.
      2. Gerelateerd aan dit probleem was de gebrekkige ondersteuning van schaling bij 4K schermen. Het werkt wel…daar niet van, maar de manier waarop het is geïmplementeerd was een doorn in het oog. Ik werk met 32 inch 4K scherm en wil toch met 150% schaling werken. Dat werkt onder KDE echt beter.
      3. Het gevoel (en dat is wel bevestig moet ik zeggen) dat bij KDE meer stappen zijn gemaakt om een volledige werkbladomgeving neer te zetten. Ik werk onder GNOME bijv. niet zonder extensions, maar veel van die extensions geven mij teveel een onstabiele indruk. Sommige zijn altijd beschikbaar, anderen vallen bij een upgrade van OS meteen door de mand. De indruk wordt gewerkt dat bij KDE een breder team heeft gewerkt aan het geheel.

      Maar hoe het zich ook gaat ontwikkelen, het zijn alletwee heerlijke omgevingen om binnen te werken. Anders is nooit minder of meer, het is gewoon anders.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven