Een perfecte Ubuntu laptop

Als je als gebruiker van een Linux desktop op zoek gaat naar een geschikte laptop dan is het best wel spannend. Want je weet eigenlijk nooit helemaal zeker of jouw favoriete besturingssysteem wil werken op de nieuwste hardware van fabrikant X, Y of Z. Onlangs heb ik zelf wel zo’n keuze moeten maken en heb ik gekozen voor een laptop van Lenovo. De Lenovo ThinkPad L512. En dat bleek een uitstekende keuze te zijn.

 

Lenovo ThinkPad L512

De belangrijkste specificaties: Intel® CoreTM i5-430M (2.26 GHz, 3 MB L3) NV, 15.6” (1366×768) Widescreen, 4 GB DDRIII RAM, Hitachi 320 GB HDD, Intel HD Graphics, 10/100/1000 Ethernet en 802.11bgn draadloos netwerk.

Verder is het interessant om te noemen dat deze Thinkpad wordt aangeboden als “the greenest enterprise laptop“.  Allemaal leuk en aardig, maar werkt Ubuntu 10.4 op deze hardware?

ThinkUbuntu?

Het antwoord is gelukkig eenvoudig: Ja!

Standaard wordt deze laptop geleverd met Windows 7. Maar er staat je niets in de weg om deze laptop te laten werken onder Ubuntu. Ik heb daar zelf de 64-bit live cd  voor gebruikt. Voor ik die ging installeren heb ik nog even wat handige tips gelezen op http://sites.google.com/site/computertip.

Gelukkig werkt het draadloze internet zonder enig probleem. Ook het geluid werkt zoals het hoort. Inclusief microfoon.

De ingebouwde webcam van 2 MP werkt ook uit de kunst samen met Empathy, Cheese en Skype.

De specifieke functies onder de FN toets werken ook zoals je zou verwachten. Je kan dus b.v. het scherm dimmen, de laptop in pauze (suspend) zetten etc. Als je de laptop dicht klapt gaat ook daadwerkelijk de laptop in suspend modus en komt daarna meteen weer tot leven als je weer verder wilt. Geen problemen met scherm of verbindingen zoals ik vroeger wel eens heb meegemaakt.

En dankzij de Intel HD graphics heb je meteen alle gewenste grafische effecten van Compiz onder je beheer.

Er zit overigens een uitstekende koeling in de laptop en je ziet dan ook dat de ventilator prima zijn werk doet als het te warm wordt. Dankzij lm-sensors en de Gnome Sensors Applet is de warmte  van het moederbord en de cpu core prima te monitoren. En je kan uiteraard de processor standaard op on-demand of b.v. op Performance zetten met behulp van de ‘Processorsnelheid applet”. Deze thinkpad is dan ook opvallend rustig te gebruiken. Af en toe slaat de ventilator even aan maar die werkt zo goed dat daarna de rust weer snel is wedergekeerd. Het geluidsniveau van de ventilator  is overigens minimaal.

Kortom, mocht je ook op zoek zijn naar een geschikte laptop voor Ubuntu dan kan ik je deze (of de iets kleinere L412) van harte aanbevelen.

6 gedachten over “Een perfecte Ubuntu laptop”

  1. Ik moest even zoeken hoe je dat uberhaupt moest testen. Maar dat blijkt een keuze te zijn in je menu van energiebeheer. Ik krijg het wel in hibernation maar het wakker worden is nog even een probleem. Ik ga dat even verder testen. Ik kom daar nog op terug.

  2. Laptop huren

    @Rolfman

    Natuurlijk kan dat, alleen of het veel zin heeft dat betwijfel ik.

  3. En werkt de vingerbeveiliging ook? dwz, kun je de laptop ook beveiligen dmv je vinger over de scanner te halen?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven