De lente begint vroeg dit jaar
“En ga je nu ook aandacht besteden aan de oproep tot participatie van @pbnoiv?” twitterde Walter Verholst eerder deze week. Een terechte vraag gezien de toch wat kritische uitlatingen mijnerzijds aan het adres van het Programmabureau Nederland Open in Verbinding, in het bijzonder de wijze waarop het bureau zich verhield tot de open gemeenschap. Het startpunt van de kritische berichtgeving lag in het voorjaar 2009 toen het programmabureau, in alle stilte en verborgenheid, met een aantal open organisaties een overleg met staatssecretaris Heemskerk voorbereidde. Brenno de Winter en ik hebben daarover gepubliceerd aangezien wij een transparant proces van hoger belang vonden (en vinden) dan het meegaan in het achterkamertjes van politiek Den Haag. Ik ben nog steeds van mening dat de betreffende organisaties en sleutelfiguren destijds niet de meest verstandige keuze hebben gemaakt. Maar ja, wat mag ik daarover zeggen? Mijn ’claim to fame’ in de open wereld is natuurlijk beperkt. Niet alleen heb ik geen letter bijgedragen aan de motie Vendrik noch een ’jota’aan het actieplan NOiV, ik was ook al niet aanwezig bij het inmiddels legendarische concert van Prince in Paradiso. Eigenwijs als ik ben was dat geen beletsel om via Transparante Zaken kritische, soms wel erg scherpe en zure columns te schrijven over een volgende misser van het programmabureau. O ja, ik heb ook de tijd genomen enkele suggesties voor verbetering te formuleren.
“En ga je nu ook aandacht besteden aan de oproep tot participatie van @pbnoiv?”. Kan de vlag worden uitgestoken nu het programmabureau op verschillende manieren een open dialoog met de open gemeenschap aangaat? Wordt nu wel goed geluisterd? Of, anders geformuleerd, kun je naast het leveren van kritiek ook iets positiefs zeggen? Ondersteun je de oproep tot meer participatie?
Die laatste vraag is nog het makkelijkst te beantwoorden. In het rijtje suggesties voor 2010 werd een deel van de verantwoordelijkheid voor een beter open source beleid bij de open gemeenschap neergelegd. Het programmabureau heeft nu stappen gezet: met een wiki, met een site waarop dialoog mogelijk is, met het initiëren van open consultatie. Dan is het nu aan de gemeenschap, die zowel openlijk als meer op de achtergrond kritiek heeft geuit om over de brug te komen. Of deze weg open weg definitief wordt ingeslagen hangt niet alleen van het programmabureau af, maar ook van de open gemeenschap.
Het zou wat al te makkelijk zijn te concluderen dat de scherpe kritiek van buitenaf dit mogelijk heeft gemaakt. Want eerlijk gezegd geloof ik dat zelf niet. Er is wel (eindelijk?) geluisterd naar diegenen, binnen en buiten het programmabureau, die verstand hebben van de creatieve meerwaarde van een open cultuur. Chapeau voor het blijven masseren om deze open ronde mogelijk te maken en chapeau voor het loslaten van die strakke controle op het proces. En nu aan het werk, want het begin van de lente betekent nog geen stevige oogst aan het eind van de zomer.