Automatiseer helderheid laptop scherm

Automatiseer de helderheid van je laptop scherm. Het klinkt zo eenvoudig. Op je laptop met Ubuntu is het niet zo lastig om de helderheid van je scherm aan te passen. De meeste laptops hebben daarvoor een functie aan de een of andere knop toegewezen. Helaas vergeet Ubuntu die ingestelde waarde als je de laptop weer opnieuw opstart. En als je er even niet aan denkt…precies..daar gaat je kostbare acculading.

Automatiseer de helderheid van je laptop scherm

Op followghegeeks.com vond ik gelukkig een zeer handige oplossing.

One of the most unacceptable things in Ubuntu is that it doesn’t remember the brightness level you have set before. Thus, by default, you need to set it again and again on every startup.

Installeer dus eerst xbacklight met

sudo apt-get install xbacklight

Open vervolgens ‘Opstarttoepassingen‘ en start automatisch xbacklight met een voor jou prettige waarde. In het voorbeeld gebruik ik 50 oftewel helderheid op halve kracht.

helderheid laptop scherm

Bron: http://followthegeeks.com/automatically-set-brightness-level-on-startup-in-ubuntu/

4 gedachten over “Automatiseer helderheid laptop scherm”

  1. Helaas werkt het niet de laptop, blijft op max helderheid staan.
    De schuiven zijn er wel maar heen en weer schuiven helpt niet.
    Fn+F8 en F9 zijn ok, maar zonder resultaat.
    graag meer info

    1. Hallo Wil,

      Naast de gebruikte hardware speelt ook de kernel een belangrijke rol bij het wel of niet functioneren van bepaalde eigenschappen. Het artikel is geschreven tijdens het gebruik van Ubuntu 15.04 en ik heb zelf gemerkt dat veel van mijn genoteerde tweaks niet meer nodig waren onder kernel 4.2.0-* die nu wordt aangeboden onder Ubuntu 15.10.

      Mijn vraag is dus welke Ubuntu versie jij gebruikt? Mocht je nog werken met een oudere versie, zoals bijv. de LTS 12.04 of 14.04 dan kan je overwegen om eens een live usb stick te maken van 15.10. Start daar eens je laptop mee op en kijk eens wat er gebeurd. Mocht dat daarbij wel werken (bij mij werkt dat zelfs nu out of the box) dan kan je overwegen om ook 15.10 of de daarin aangeboden kernel te gebruiken.

  2. Hallo Jos,

    Bedankt je reactie, ik gebruik 14.04 en Linux Mint de laatste stabiele versie en Windows 10 op een laptop.Ik ben wat aan het uitproberen.. Vroeger heb ik wel wat met Linux gespeeld en wil het nu weer eens proberen.
    Als ik het goed begrijp is versie 15.04 ook stabiel, ik ben 76 j. en sommige zaken vat ik niet meer. Windows kan ik redelijk goed uit de voeten, maar vindt het leuk om wat te experimenteren. Ik zal het een gaan proberen.

    bedankt.

    1. 15.04 is stabiel, maar heeft maar een beperkte houdbaarheid datum. In die zin is 14.04 of Linux Mint beter omdat je gewoon langer verzekerd bent van updates.

      Door even een usb stick te maken met 15.10 kan je zelf ervaren of het wel werkt onder die versie. Als dat het geval is dan komt dat niet door Ubuntu, maar komt dat omdat de nieuwste kernel (4.2) veel betere ondersteuning biedt voor dit soort zaken.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven